“In de zorg werken is meer dan alleen een spuit zetten”

De fascinatie voor het helpen van mensen begon al vroeg bij Lisanne (35). Na een ingrijpende gebeurtenis was haar carrièrepad uitgestippeld; ze zou de zorg in gaan. En dat is gelukt! We spraken Lisanne over haar ervaringen en haar werk als Bleds verpleegkundige.

Wat was de reden dat je voor de zorg hebt gekozen?
“Toen ik 11 jaar was, kreeg mijn broer een zwaar ongeluk. Hij belandde in het ziekenhuis. Ondanks dat dit een angstige tijd was, zag ik ook de mooie kant. Ik was onder de indruk van alle dokters en verpleegkundigen. Deze mensen konden écht iets betekenen voor mijn broer. Uiteindelijk is alles goed gekomen met hem, en was ik een droom rijker.”

werken-bij-bleds

En hoe ben je uiteindelijk bij Bleds terecht gekomen?
“Ik werkte, en nu nog steeds, als algemeen verpleegkundige in het Dijklander ziekenhuis. Toen ik moeder werd, zocht ik meer flexibiliteit. Ik vind het namelijk heel belangrijk om mijn zoon en dochter te zien opgroeien. Om zo echt van ze te genieten. Via via kwam ik in contact met Bleds. Het was precies de organisatie waar ik naar op zoek was. Bij Bleds kun je namelijk je eigen uren inplannen. Ik bepaal hoe veel uur ik per week werk. Hierdoor kan ik mijn werk perfect combineren met het moederschap.”

Wat maakt het werk zo leuk?
“Het klinkt misschien cliché, maar geen dag is hetzelfde. Het ene moment bel ik aan bij een grachtenpand in Amsterdam, het andere moment ga ik langs bij een vrouw op leeftijd in een achterstallige woning. Dat contrast is best heftig af en toe. Het is dan mijn taak om diegene de allerbeste zorg te verlenen. En daar hoort soms ook het bieden van een luisterend oor bij. Werken in de zorg is dus meer dan alleen een spuit zetten. Veel meer.”

Welke moment in jouw carrière staat je het meeste bij?
“Dat was de opmerking die een 68-jarige vrouw maakte op haar sterfbed. Ze zei mij: “Je hebt echt een ‘zorghart’, je bent een mensen-mens”. Het deed mij zo goed dat ik die vrouw mooie, waardige laatste momenten kon geven.”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?
“Voorlopig heb ik het nog heel erg naar mijn zin bij Bleds. Ik hoorde dat ze ook gaan starten met opleidingen. Dit vind ik geweldig. Ik leer namelijk graag bij. En wanneer mijn kinderen allebei naar school gaan, wil ik verder gaan met mijn studie Oncologie. Ik wil mij graag specialiseren in het geven van zorg aan patiënten met kanker. Om begeleiding te bieden bij het maken van keuzes omtrent de behandeling. Of om te leren hoe ik de kwaliteit van leven kan verbeteren. En om in het ergste geval het levenseinde zo mooi en waardig mogelijk kan maken. Dat lijkt mij prachtig.”