“De zorg menselijk houden is onze grootste drijfveer”

Bleds voert medische werkzaamheden uit voor verschillende ziekenhuizen en zorgverleners. OLVG Lab is hier één van. Maar wat houdt deze samenwerking precies in? En wat zijn de belangrijkste motivatoren van het OLVG Lab?

We gaan er dieper op in met Erwin van Til (Laboratorium manager) en Jaco Schutte (Financieel manager). 

Wat doet het OLVG Lab precies?
Van Til: “OLVG Lab BV levert innovatieve en doelmatige integrale laboratoriumdiagnostiek in de volle breedte (klinische chemie, medische microbiologie en pathologie) aan diverse zorgverleners in de regio Groot-Amsterdam. Wij doen ook bloed- en weefselafnames voor ziekenhuizen, huisartsen en andere klanten. Dat doen we op diverse locaties in Amsterdam of bij mensen thuis. We komen bij mensen thuis als patiënten niet in staat zijn om naar een van onze bloedafnamelocaties te komen. Hier hebben we de verpleegkundigen van Bleds voor ingeschakeld. We vinden het namelijk erg belangrijk dat ook de meest zwakke patiënten geholpen worden. Voor hen kan een bezoekje aan het ziekenhuis of afname locatie erg zwaar zijn. Als we dat kunnen voorkomen, scheelt dat ontzettend. Onze grootste drijfveer is de zorg menselijk te houden.”

OLVG Lab in samenwerking met Bleds

Hoe zijn jullie bij Bleds terecht gekomen?
Schutte: “De samenwerking is begonnen doordat we zelf een tekort aan personeel hadden om dergelijke diensten thuis aan te bieden. Daarnaast vonden we het belangrijk dat de partij met wie wij zouden samenwerken de juiste expertise had. Bleds werkt uitsluitend met hoogopgeleide verpleegkundigen. Dat sprak ons erg aan. We werken nu ruim drie jaar samen en dat verloopt goed. Op termijn verwachten we het wel zelf te gaan uitvoeren, zodat het gehele zorgproces meer onder eigen regie komt.”

Waarin verschillen jullie van andere laboratoriums?
Van Til: “OLVG Lab levert de integrale diagnostiek voor belangrijke delen van Amsterdam (OLVG, BovenIJ, Acibadem en Medisch Centrum Jan van Goyen), Almere (Flevoziekenhuis) en het Gooi (Tergooi). Naast ziekenhuizen en de eerstelijns zorgaanbieders leveren we de diensten ook aan ZBC’s en andere zorgaanbieders. Kortom, we hebben een breed netwerk binnen en ook buiten de regio. Integraal, daarmee bedoelen we dus vanuit de drie disciplines klinische chemie, medische microbiologie en pathologie. We bieden een zeer uitgebreid pallet van onderzoeken. Dat is heel prettig voor de zorgverlener en daarmee ook voor de patiënt. Het belang van de patiënt staat bij ons voorop.”

Hoe ziet de toekomst er de komende jaren uit?
Van Til: “De komende jaren gaat er veel gebeuren. Zo wordt er op dit moment in Amsterdam West een nieuw pand gebouwd, waar wij in 2026 onze laboratoria zullen gaan huisvesten. Alles zal duurzaam, hypermodern en hoog geautomatiseerd zijn. We kijken er enorm naar uit! Maar dat is niet het enige waar wij de komende jaren druk mee zullen zijn…”

Wat staat er dan nog meer op de planning?
“OLVG Lab werkt samen met GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin Diagnostiek. Onder de gezamenlijke naam Glia Diagnostiek wordt in expertlabs de samenwerking vormgegeven door kennis en expertise te delen met elkaar. Daarbij is het toewerken naar een geïntegreerd dataplatform een belangrijke innovatie die zal bijdragen aan betere zorg. We kijken dus enorm uit naar de toekomst en alle ontwikkelingen die gaan komen!”

Heel veel succes OLVG Lab, we ondersteunen jullie en de patiënten maar al te graag in al jullie ontwikkelingen!